Orol Skalný

1. dubna 2008 v 19:54 |  Dravé Vtáky

Rodný list

Orol skalný - AQUILA CHRYSAETOS
Čeľaď: jastrabovité Accipitridae, Rad: sokolotvaré Falconiformes
Patrí medzi vrcholových predátorov. Orol skalný je jedným z 10 druhov orlov vo svete. Na Slovensku hniezdia ešte ďalšie 3 druhy a to orol kráľovský Aquila heliaca, orol krikľavý Aquila pomarina, orol malý Hieraetus pennatus a ďalšie 2 druhy sa nepravidelne vyskytujú (orol stepný Aquila rapax a orol hrubozobý Aquila clanga).
Orol skalný je najväčším predstaviteľom rodu. Samec váži od 3 do 4,5 kg a oveľa väčšia samica od 3,5 do 6,5 kg. Rozpätie krídiel majú od 190 do 240 cm. Dĺžka tela je 75 až 90 cm.

Poznávanie v prírode

Je to mohutný tmavohnedý dravec so zlatožltým perím na temeni hlavy. Chvost je dlhý, dospelé jedince ho majú hnedosivý, mladé pri koreni biely. Biela farba sa u mláďat vyskytuje aj v krídlach. Zobák je čiernosivý, hákovitý a veľmi ostrý. Silné nohy má orol zarastené perím až po prsty. Hlas mláďat znie ako kiak - kiak, hlas dospelých orlov je kli - kli - kli a je výrazne hlbší.




Napriek svojej enormnej veľkosti sa orol skalný zdá byť často menší a môže tak dôjsť k zámene s našim najrozšírenejším dravcom myšiakom lesným. V skutočnosti však myšiak dosahuje iba polovicu veľkosti orla.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama